De vraag of een tapijt authentiek is: ‘’De kleuren en de manier van knopen van de nieuwe tapijten zijn mooi gemaakt. Ze concurreren echt met de oudere tapijten, zo goed zijn ze.’’

In Iran heb ik tijdens mijn onderzoek veel bazaars (markten) bezocht, waarvan sommige dateren uit de 16e eeuw. Ik kwam vaak prachtige tapijten en vloerkleden tegen. In deze drukke bazaars repareren veel arbeiders versleten tapijten op de vloer. Zittend op een tapijt werken de mannen met gebogen schouders aan de mooiste kleurrijke tapijten. De afmetingen van de tapijten zijn ongelooflijk groot en je zou denken dat deze tapijten alleen in grote villa’s of paleizen passen.

Authenticiteit
Prachtig gekleurde Perzische tapijten, maar ook Kelim tapijten die deze handelaren in de bazaar één keer per jaar kopen bij de Bakhtiari nomaden op het platteland van Iran. Als ik naar al deze tapijten kijk, voel ik het oude Perzië. Het kruipt onder mijn huid. Maar er is een probleem; hoe weet ik welke tapijten authentiek zijn en welke niet? Ik stelde Hamid, een Iraanse tapijthandelaar in de tapijt bazaar in Teheran, verschillende vragen over moderne en oudere tapijten.

ByvandenBelt20

Tapijthandelaar Hamed in de Teheran-bazaar
“Het gaat om de kwaliteit van het tapijt, daarnaast hangt het er ook van af of je het leuk vindt of niet. Het is alsof je naar een schilderij kijkt. Een reden is dat makers een specifiek ontwerp volgen dat moeilijk te maken is. Bovendien produceren ze maar enkele exemplaren. Tapijten die een ontwerp hebben dat niemand anders maakt, zijn authentiek. De andere reden is het materiaal. Het is erg moeilijk om de beste materialen te vinden. Ik overweeg deze dingen ook bij het kopen van een tapijt. Ik ben erg selectief.”

Wat maakt het Iraanse tapijt zo bijzonder?
”Mensen over de hele wereld houden van het Iraanse tapijt. Het staat bekend als een product van hoge kwaliteit. Het is als het kopen van luxe auto’s. Kies je voor een snelle sportwagen, dan ga je voor Ferrari of Lamborghini.”

Is er een verschil tussen een commerciële en een authentieke tapijt?
‘’Het verschil tussen een authentiek en commercieel tapijt? Ik kan niet zeggen dat het commerciële tapijt slecht is, omdat dat niet zo is. Ik moet toegeven; de kleuren en de manier van knopen van de nieuwe tapijten zijn goed. Ze concurreren echt met de oudere tapijten, zo goed zijn ze.’’

Foto’s: Felix van den Belt

Felix van den Belt

Felix van den Belt

Geef Felix een opdracht over tapijten en hij zal ervoor gaan. Hij luistert en stelt vragen. Wat is de geschiedenis en wat maakt bepaalde tapijten uniek? Wat valt er te zeggen over het sociale leven om de tapijten heen? Felix' passie voor tapijten zet hem ertoe deze vragen als geen ander verder te ontdekken.

0 Shares
Pin
Share
Share
Tweet
Share