Oudste vloerkleed
Het Pazyryk-tapijt dat in 1948 in het Altai-gebergte in Siberië werd gevonden, is ongeveer 2500 jaar oud. Het wordt momenteel gehouden in het Hermitage Museum in Sint-Petersburg. Het werd begraven in het graf van de prins van Altai, maar werd achtergelaten door dieven terwijl ze alle andere voorwerpen beroofden. De combinatie van vriestemperaturen en de bescherming van het graf hield het in goede staat. Door deze omstandigheden is dit het oudste nog bestaande tapijt ter wereld.

Kwaliteit
Ondanks zijn leeftijd is het Pazyryk-tapijt geen voorbeeld van primitief tapijtweven. Het is niet gemaakt door nomaden en ook niet door boeren. In plaats daarvan is het een verfijnd kunstwerk vol betekenis en symboliek en misschien niet eens het hoogtepunt van een periode. Minstens honderden jaren van ontwikkeling waren verstreken voordat een tapijt van zo’n uitstekende kwaliteit en ontwerpen had kunnen worden geknoopt. Die periode wordt beschouwd als de Achaemenidische periode in wat nu bekend staat als Iran.

Knopen
Het vloerkleed zelf, dat bijna vierkant is, ongeveer 1,83 x 1,98 m, bestaat uit een binnenveld en een aantal randen. Op het tapijt staan kruisvormige ornamenten, bloemen en diagonale bladeren. Het midden is rood. Rond de binnenrand circuleren arendachtigen griffioenen in het midden van een gele grond. Het is volledig gemaakt van wol. Met ongeveer 3.600 knopen per vierkante decimeter van het symmetrische type, wordt aangenomen dat het afkomstig is uit de zuidelijke Kaukasus van onze tijd.

Pazyryk tapijt
De betekenis van het tapijt wordt weergegeven door het ongebruikelijke ontwerp. Het leek op de verbeelding van de uitgestrekte en eindeloze steppe waarover het tapijt werd gedragen totdat het het graf in de Altai bereikte. Het centrum van bloemrijke pleinen is bedoeld voor de doden, de grenzen voor de verschillende beschermende mythische dieren, de hoofdgrens is voor de wachters te paard. Dit meesterwerk geeft ons een glimp van de blijvende betekenis en het doel dat textiel voor onze voorouders had.

Foto’s: Felix van den Belt

Felix van den Belt

Felix van den Belt

Geef Felix een opdracht over tapijten en hij zal ervoor gaan. Hij luistert en stelt vragen. Wat is de geschiedenis en wat maakt bepaalde tapijten uniek? Wat valt er te zeggen over het sociale leven om de tapijten heen? Felix' passie voor tapijten zet hem ertoe deze vragen als geen ander verder te ontdekken.

0 Shares
Pin
Share
Share
Tweet
Share