Iran in 2018
Tijdens mijn reis door Iran werd ik verrast door de vele mooie aspecten die het land te bieden heeft. In de steden bewonderde ik de architectuur, paleizen en bazaars. Op het platteland was ik verrast door de diversiteit aan natuurlijke plekken. Groene, weelderige bergen, diepe bossen, uitgestrekte lege woestijnen en prachtige stranden. Maar waar ik ook was in Iran ging, er was altijd een tapijt in de buurt.

De stad Ardabil
In Ardabil, was ik bij Benjamin thuis. Bij binnenkomst verwelkomden de felle kleuren en de geur van wol mij. Na een lange dag in de zon was ik eindelijk op de goede plek. Zoals vaak het geval is in Iran, heeft de begane grond van het huis geen meubels. Wat ik daar wel aantrof was een weefgetouw, temidden van allerlei soorten tapijten die aan de muur hangen of verspreid op de vloer liggen. Te midden van al die felle kleuren is de moeder van Benjamin druk bezig met een tapijt.

Cultureel erfgoed
Het beeld van hoe de moeder van het gezin druk bezig was met het knopen voor stapels tapijten leeft nog steeds bij mij. De familie produceert en verkoopt al generaties lang tapijten. Alle kennis, hard werken en specialisatie vormen het oude culturele erfgoed. Ik realiseerde me al snel dat er nog veel meer te leren is over tapijten.

Het tapijt begrijpen
Om tapijten te begrijpen, moet men de veranderingen in de Iraanse cultuur in de tijd begrijpen. Omdat de cultuur van Iran op zoveel metaforen is gebaseerd, kan de betekenis van tapijten historisch gezien in deze context worden gezien. De sociale en culturele representaties zijn te zien aan de ontwerpen en de mensen die de tapijten hebben gemaakt. Het is een manier om zichzelf te vertegenwoordigen en artistieke betekenis te creëren. De motieven en metaforen in heel Iran, de architectuur en gedichten maken daar deel van uit.

Foto door Puria Berenji op Unsplash

Felix van den Belt

Felix van den Belt

Geef Felix een opdracht over tapijten en hij zal ervoor gaan. Hij luistert en stelt vragen. Wat is de geschiedenis en wat maakt bepaalde tapijten uniek? Wat valt er te zeggen over het sociale leven om de tapijten heen? Felix' passie voor tapijten zet hem ertoe deze vragen als geen ander verder te ontdekken.

0 Shares
Pin
Share
Share
Tweet
Share