Tapijten als tijdscapsules
Tapijten zijn tijdcapsules uit het verleden en onthullen een link tussen de producenten, kunst, overtuigingen en modetrends. Deze vloerkleden vormden de basis van de Perzische cultuur en weerspiegelden de levensomstandigheden en culturele status van de kunstenaar, evenals de vaardigheid van de wever. In deze blog onthullen we twee van de meest invloedrijke families die bijgedragen hebben aan de status die het Perzische tapijt tot op de dag van vandaag heeft.

Seirafian tapijten
Internationaal bekend, de in Esfahan gevestigde Seirafian familie staat bekend om hun Perzische tapijten. Generaties lang specialiseerde het familiebedrijf hun vak, waaraan ze hun reputatie te danken hebben. Velen bewonderen de handgemaakte tapijten vanwege hun kwaliteit en vakmanschap. Uiteraard werden deze tapijten zeer verzamelbaar.

Kwaliteit
De kwaliteit van de tapijten is zichtbaar in de kleurstelling waarvoor ze plantaardige kleurstoffen gebruikten. Om een ​​buitengewoon hemelsblauw of dieprood te krijgen, was jarenlange ervaring en begrip van wol en het mengen van kleuren nodig. Deze familiekennis ging van generatie op generatie over en dus produceerde de Seirafian aantrekkelijke en duurzame kleuren die zowel bestand zijn tegen zonlicht als tegen wassen, eigenschappen die vaak bekend zijn bij chemische kleurstoffen.

Amogli tapijten
Een van de beroemde en grootste tapijtfamilies van Mashhad, in het Oosten van Iran, was de familie Amogli. In het begin van de 20e eeuw kregen de broers Abdol Amogli en Ali Amogli erkenning van de koninklijke familie van Iran, waaronder Reza Shah. Als gevolg hiervan werden hun tapijten voornamelijk geproduceerd voor de koninklijke familie en versierden ze de paleizen van Sa’dabad en Niavaran. De koninklijke familie zocht naar de voortreffelijke kwaliteit van de Amogli-tapijten. Tegenwoordig werden deze tapijten zeer waardevolle verzamelstukken.

Felix van den Belt

Felix van den Belt

Geef Felix een opdracht over tapijten en hij zal ervoor gaan. Hij luistert en stelt vragen. Wat is de geschiedenis en wat maakt bepaalde tapijten uniek? Wat valt er te zeggen over het sociale leven om de tapijten heen? Felix' passie voor tapijten zet hem ertoe deze vragen als geen ander verder te ontdekken.

0 Shares
Pin
Share
Share
Tweet
Share