Felix over zijn fascinatie voor Perzische tapijten
‘In de zomer van 2017 was ik op vakantie in Georgië. Daar ontmoette ik Pouria, een Iraanse jongen. We besluiten om onze reisplannen te combineren en voeren gesprekken over de verschillen tussen Iran en Nederland. Tijdens de reis leren we veel van elkaar. Ik leer onder andere dat ik Iran een interessant land vind om eens te bezoeken.’

Handgeknoopte meesterwerken
‘Een jaar later besluit ik mijn nieuwe vriend in Iran te bezoeken. In de zomer van 2018 lift ik van Tibilisi naar Bandar Abbas. Eenmaal in Iran kom ik op meerdere plekken tapijten tegen. In de moskeeën, bij mensen thuis en in kantoren. De meeste mensen lijken de aanwezigheid van deze tapijten niet erg interessant te vinden. Ik wordt uitgenodigd voor feestjes, wijn en het kijken van ‘de Godfather 2.’ Die dingen boeien mij niet in Iran, die dingen heb ik thuis al 1000 keer gedaan. De tapijten boeien mij meer. Handgeknoopte meesterwerken, de techniek, de romantiek en de culturele geschiedenis zijn simpelweg gaaf. Ik wil weten wat het ene tapijt specialer maakt dan de ander. Voor ik het zelf door heb, reis ik van bazaar naar bazaar en ik vraag bijna iedereen die ik tegenkom of ze iemand kennen die tapijten heeft, maakt of verkoopt.

felix 3 scaled 1

Een ​​onderzoek naar de tapijthandel
‘Als gevolg van mijn driftige speurtocht heb ik veel contacten verzameld. Inmiddels zijn er verschillende tapijten naar Nederland geïmporteerd. In september 2018 start ik een Masters in Culturele Antropologie in Utrecht. Ik reis terug naar Iran om een ​​onderzoek naar de tapijthandel te doen. Titel: Ties that bind the daily lives of carpet traders. De studie volgt het dagelijkse leven van tapijthandelaren in de context van Iran, Nederland, België en Duitsland. Ik probeer de handel begrijpelijk te maken aan de hand van drie thema’s: Kinship Ties, Moral Economy en Everyday Diplomacy. Ik probeer eigenlijk het dagelijkse leven van deze handelaren te beschrijven in relatie tot de eenzijdige en gebruikelijke geopolitieke en economische retoriek.

Een ode
‘Het resultaat draagt hopelijk ​​bij aan het begrip van wereldwijde handelsnetwerken vanuit het perspectief van “globalisation from below”. Met andere woorden: de intieme en persoonlijke aspecten van wereldwijde tapijthandel. Er zijn weinig etnografieën geschreven over het sociale leven van hedendaagse tapijthandelaren, maar er zijn veel veronderstellingen en meningen over hoe handel zich ontwikkelt in het licht van mondialisering en geopolitieke conflicten. Daarnaast is mijn thesis stiekem ook een ode aan de geweldig mooie en oude cultuur van Iran.

Foto’s: Felix van den Belt

Felix van den Belt

Felix van den Belt

Geef Felix een opdracht over tapijten en hij zal ervoor gaan. Hij luistert en stelt vragen. Wat is de geschiedenis en wat maakt bepaalde tapijten uniek? Wat valt er te zeggen over het sociale leven om de tapijten heen? Felix' passie voor tapijten zet hem ertoe deze vragen als geen ander verder te ontdekken.

0 Shares
Pin
Share
Share
Tweet
Share