West-Azerbeidzjan
In het noordwesten van Iran ligt de provincie West-Azerbeidzjan. Dit gebied strekt zich uit van Tabriz tot Qazvin, steden die ooit de hoofdsteden waren van ‘Groot-Perzië’. De meeste mensen daar zijn Azeri’s, die verwant zijn aan de bevolking van de Republiek Azerbeidzjan. Naast overweldigende natuur en architectuur zie je ook restanten van het rijke historische verleden.

Vakmanschap
De meest opmerkelijke overblijfselen van deze geschiedenis zijn kunst en vakmanschap. Voorbeelden zijn, tapijten, maar ook wollen en zijdeachtige stoffen, handwerk, handdoeken, sjaals, borduurwerk, Mamaghan, edelstenen, mandenmakerij, schoenmakerij, leerfabrieken, coatings, zilversmid, sieraden, aardewerk en keramiek. Het belangrijkste vakmanschap van het gebied, wat ook van belang is voor de export van het land, is de tapijtindustrie. In deze blogpost schrijf ik hierover.

ByvandenBelt Carpet Rug Home inspiration
ByvandenBelt | Rugs | inspiration | Home decoration

Bayramali Familie
Tijdens mijn reis door de regio raakte ik vertrouwd met de lokale cultuur. Een van de families, uit Urmia, is de familie Bayramali. Ze produceren al meer dan 80 jaar Iraanse handgeknoopte tapijten. Hun ervaring komt uit familiegeneraties en de educatieve achtergrond aan de National University of Iran in Urmia. Het resultaat van al deze culturele kennis en vakmanschap resulteerde in het merk Aysa.

Het merk Aysa 
In 2020 produceerden ze 1000 meter aan handgemaakte tapijten, deze tapijten reizen de wereld rond. Het merk biedt een ”eerlijke service” van de oude kunst van Iraanse tapijten. Hun doel is om een nieuwe, moderne look van Iraanse tapijten aan de wereld te introduceren met behoud van hun traditionele wortels. Het merk Aysa is ontstaan vanuit dit idee om moderniteit te combineren met traditie. Aysa betekent ‘de maan is helder’, wat zeker in hun tapijten is geweven.

Photo door Mehrshad Chatrazar op Unsplash

Felix van den Belt

Felix van den Belt

Geef Felix een opdracht over tapijten en hij zal ervoor gaan. Hij luistert en stelt vragen. Wat is de geschiedenis en wat maakt bepaalde tapijten uniek? Wat valt er te zeggen over het sociale leven om de tapijten heen? Felix' passie voor tapijten zet hem ertoe deze vragen als geen ander verder te ontdekken.

2 Shares
Pin2
Share
Share
Tweet
Share