Waarom zou jij een Kaukasisch tapijt moeten overwegen?

Georgië
Toen David en ik door de Kaukasische landen reisden, stond ik vaak versteld van de oude en mooie tapijten die in de huizen aanwezig waren. Een van die dorpen was Tago (თაგო). Het oude dorp in het zuiden van Georgië is te bereiken met een kabelbaan vanuit het dorp Khulo (ხულო).

Daar kampeerden en overnachtten we. Een oudere dame nodigde ons uit bij haar thuis. Ze was verrast door onze interesse in haar oude meubels en tapijten. Voor haar was het troep. Voor ons waren het oude items met karakter en een uniek verhaal om over te vertellen. Een van haar tapijten (die we niet konden fotograferen) had een oogverblindende blauwe kleur en het type patroon gaf het een zekere symmetrie die doet denken aan een Kaukasisch tapijt.

Kaukasisch tapijt
Laat mij proberen het kleed te beschrijven: een geometrisch paalmedaillon met twee ruitvormige figuren die dienen als de belangrijkste omtrek in het midden, met honderden kleine, hoekige bloemen, dieren en vooral kleine, hoekige vogels.

Waarschijnlijk denken de meeste mensen bij het kopen van een tapijt aan Turkse of Perzische tapijten. Dat is niet voor niets natuurlijk. Maar tussen Turkije en Iran is er een regio van drie landen, Armenië, Georgië en Azerbeidzjan met hun eigen stijlen van tapijten. De Kaukasus regio, die ook deel uitmaakte van de oude zijderoute, heeft een lange traditie van weven.

Azerbeidzjan
Vooral Azerbeidzjan heeft in dit opzicht een rijke geschiedenis, aangezien tapijtproductie een volkskunst is van het Azeri-volk. Hoewel Armenië en Georgië ook hun eigen verschillende soorten tapijten hebben. Deze Kaukasische tapijtproductie was ooit een geweldig ambacht. Na verloop van tijd werd dit minder, om vervolgens volledig over te gaan naar door de staat gerunde fabrieken onder het Sovjetregime. Als je op zoek bent naar een ouder Kaukasisch tapijt, dan weet ik een goede plek. Die plek is Galerij Aydin, gelegen in het historische deel van Istanbul, Turkije. De meeste tapijten die ze tentoonstellen zijn oud, en op traditionele wijze gebruikt en geknoopt in tenten.

Galerij Aydin
Gallerij Aydin werd in 1989 opgericht als een reparatiewerkplaats van hoge kwaliteit voor hoogwaardige tapijten en textiel en ontwikkelde zich in 1999 tot een antiek tapijtbedrijf. Adnan Aydin, de oprichter, sloot zich aan bij internationale tapijtbeurzen en er vestigde zich een niche van hoge kwaliteit antieke Anatolische, Kaukasische, Turkmeense en Perzische meesterwerken.

Aydin, afkomstig uit de essentie van dit veld, heeft kennis van kleur en kwaliteit. Met die knowhow gaat de galerij nog steeds door. Verzamelaars en dealers van over de hele wereld komen naar Istanbul voor reparaties van zeer hoge standaard.

Op hun website kun je een klein deel van hun selectie van stukken zien. Als je vragen hebt, stuur dan een e-mail en zij zullen hun best doen om je te helpen.

Foto’s: David de Vries

Felix van den Belt

Felix van den Belt

Geef Felix een opdracht over tapijten en hij zal ervoor gaan. Hij luistert en stelt vragen. Wat is de geschiedenis en wat maakt bepaalde tapijten uniek? Wat valt er te zeggen over het sociale leven om de tapijten heen? Felix' passie voor tapijten zet hem ertoe deze vragen als geen ander verder te ontdekken.

3 Shares
Pin3
Share
Share
Tweet
Share