Stijl
Het maakt niet uit of een tapijt opvallend of subtiel is, het creëert sfeer en maakt elke kamer gezelliger. Een tapijt kan de complete sfeer in een kamer veranderen.

Past het tapijt bij de rest van het interieur?

Een tapijt moet de kamer ondersteunen en / of aanvullen en harmonieus in de omgeving passen. Er zijn tapijten voor elke stijl: klassiek, elegant, vintage, retro, modern. Lees in mijn andere blogpost waar je op moet letten.

Met het Kelim-tapijt wordt de vloer een kunstwerk. Naast onovertroffen comfort overtuigt hij met zijn trendy vintage stijl en verschillende kleurnuances, die hem een ​​stijlvolle en opwindende look geven.

Kleur
Het is een goed idee om de kleur van de omgeving op het tapijt op te nemen.

Het tapijt moet een beetje uit de omgeving steken. In de woonkamer worden daarom een ​​paar tinten lichter of donkerder dan de bank aanbevolen.

Als de bank eenvoudig is, kan een kleurrijk tapijt of een tapijt met een patroon een echte blikvanger zijn. Om het effect nog meer te versterken, kunnen met geschikte kussens extra kleuraccenten worden aangebracht

Als de bank al een patroon heeft, raden we u aan om een ​​vrij effen, eenkleurig tapijt te kiezen.

Felle kleuren en eenkleurige tapijten zorgen ervoor dat de kamer groter lijkt.

Donkere nuances en kleine patronen daarentegen drukken op de ruimte en verminderen deze visueel. Deze zijn echter minder gevoelig voor vuil en daarom ideaal voor de entree en eetruimte.

Uitlijning
Let ook op de vormen, want teveel verschillende vormen / patronen zien er vaak heel snel onrustig uit. Vooral als je een traditioneel Perzisch tapijt hebt. Het ontwerp kan overweldigend zijn als je ook veel andere intense en heldere objecten in de kamer hebt. Uiteindelijk komt dit neer op uw persoonlijke smaak.

felix 3 scaled 1

Grootte
Pas de grootte van het tapijt aan, afhankelijk van de verhouding van de zitgroep, het meubelstuk of de kamer en let op de volgende punten:

Kies geen tapijt dat te groot is, anders wordt het te dominant in de kamer.

In het geval van een enkele bank, plaats een klein tapijt in het midden of plaats een groot tapijt, 5-10 cm uit elkaar aan de linker- en rechterkant.

Voor een tafel met stoelen moet het tapijt groot genoeg zijn zodat de eettafel en stoelen erop kunnen staan.

Een tapijt met een intens design is geschikt om centraal in de kamer te liggen zonder meubels – het werkt dus als een kunstwerk op zich.

Harmonie ontstaat in eetruimtes door het tapijt zo te selecteren dat de hele zithoek erop kan staan.

Materiaal
Hoogpolige tapijten zien er warmer, knus, gezellig, romantisch uit en zijn geschikt voor woon- en slaapkamers.

Kortpolige tapijten zien er daarentegen koeler, moderner en onderhoudsvriendelijker uit. Ze zijn bijvoorbeeld geschikt in eetkamers.

Grovere tapijten, bijvoorbeeld gemaakt van jute of sisal, zien er informeler uit.

Geweven natuurlijke vezels, zoals wol / katoen, zien er stijlvol uit en voelen goed aan aan je voeten.

Korte en harde vezels gaan langer mee.

Tapijten gemaakt van gevlochten plastic banden of gemaakt van vinyl zijn perfect voor balkons of terrassen omdat ze weerbestendig zijn.

Tapijten van natuurlijke wol creëren de perfecte feelgood-sfeer voor grijze herfstdagen.

Behoud individualiteit
Over het algemeen is elk tapijt een kwestie van smaak. De keuze moet afhankelijk worden gemaakt van verschillende factoren: Naast functionaliteit moet het tapijt geschikt zijn voor de eisen en levensstijl, maar vooral voor de eigenaar!

Foto’s: Felix van den Belt

Felix van den Belt

Felix van den Belt

Geef Felix een opdracht over tapijten en hij zal ervoor gaan. Hij luistert en stelt vragen. Wat is de geschiedenis en wat maakt bepaalde tapijten uniek? Wat valt er te zeggen over het sociale leven om de tapijten heen? Felix' passie voor tapijten zet hem ertoe deze vragen als geen ander verder te ontdekken.

5 Shares
Pin5
Share
Share
Tweet
Share