Tapijten
De tapijten zijn vaak gekleurd met natuurlijke kleurstoffen. Dit alles leidt tot mooie, duurzame kelims, Vintage tapijten, Berber tapijten, Ziegler tapijten en de klassieke tapijten.

ByvandenBelt05

Kleuren
Een onverwachte kleurvariatie in een deel van een tapijt wordt abrash genoemd. Af en toe is het aangenaam en charmant om dit harde en scherpe kleurverschil te zien dat zich uitstrekt over sommige tapijten tot een bepaalde lengte en bij andere voorbeelden over de hele lengte van het tapijt. De reden voor de gestreepte onregelmatigheid van de abrash ligt in de veranderingen in het verfproces van wolstrengen en het gebruik van bindmiddelen. Deze verandering treedt vooral op bij nomaden of stamleden, omdat deze mensen wol kopen en het in kleine hoeveelheden verven wegens geldgebrek op verschillende tijdstippen en bij verschillende partijen, terwijl in grote tapijt ateliers de kleurstrengen in grote hoeveelheden worden gekocht.

Ontwerpen
Het kleed laat vaak het karakter of de stemming van de wever zien, net zoals de manier waarop een kunstenaar zijn stemming of opvattingen in een schilderij presenteert. Veel tapijten bevatten ook opzettelijke fouten, wat symboliseert dat mensen onvolmaakt zijn en perfectie alleen kan worden bereikt door de maker. Het kleed wordt uiteindelijk uit het weefgetouw gesneden, gewassen en gedroogd in de zon.

Foto’s: Felix van den Belt

Felix van den Belt

Felix van den Belt

Geef Felix een opdracht over tapijten en hij zal ervoor gaan. Hij luistert en stelt vragen. Wat is de geschiedenis en wat maakt bepaalde tapijten uniek? Wat valt er te zeggen over het sociale leven om de tapijten heen? Felix' passie voor tapijten zet hem ertoe deze vragen als geen ander verder te ontdekken.

0 Shares
Pin
Share
Share
Tweet
Share