ByvandenBelt 1 1

Meymand
De volgende ochtend, toen we voor het eerst naar buiten gingen en keken naar de ongelooflijke zon die de bergen kuste met alle grotten en vriendelijke mensen erin, konden we voelen hoe de aanbidders van Mithras geloofden in de onoverwinnelijkheid van de zon. Hier en daar was er een kleine houten deur naar de grot waarin een verrassende wereld te ontdekken was. Circulaire halfondergrondse huizen zijn ontworpen om zowel mensen als vee te beschermen in de winderige koude winters.

Meymand is een oud dorp in de buurt van de stad Shahr-e Babak in de provincie Kerman, Iran. Meymand wordt verondersteld een primaire menselijke verblijfplaats op het Iraanse plateau te zijn, daterend uit 12.000 jaar geleden. Veel van de bewoners wonen in de 350 met de hand gegraven huizen tussen de rotsen, waarvan sommige al 3000 jaar bewoond zijn. In het dorp zijn steengravures van bijna 10.000 jaar oud gevonden, en bijna 6000 jaar oude aardewerkafzettingen getuigen van de lange geschiedenis van vestiging op het dorp.

Meymand is een plek als geen ander, fantastisch uniek! Het verrassende is dat deze grotwoningen zich in een vallei bevinden die slechts 250 km verwijderd is van Shadad Kalut, een ander wonder van de hele aarde! Hoe spectaculair kan een gebied zijn?!

Foto door Alireza Afkar op Unsplash

Felix van den Belt

Felix van den Belt

Geef Felix een opdracht over tapijten en hij zal ervoor gaan. Hij luistert en stelt vragen. Wat is de geschiedenis en wat maakt bepaalde tapijten uniek? Wat valt er te zeggen over het sociale leven om de tapijten heen? Felix' passie voor tapijten zet hem ertoe deze vragen als geen ander verder te ontdekken.

0 Shares
Pin
Share
Share
Tweet
Share