Nain
”In Iran leert men op jonge leeftijd deze tapijtcultuur kennen. Elke familie kent een producer. Mijn moeder bracht altijd de tapijten uit Mashhad, een grote stad in het oosten van Iran waar ze vandaan kwam. Mijn vader houdt van Nain-tapijten. Deze Nain-tapijten lagen lange tijd in de schappen van ons huis. Het is opgeslagen als goud. Als je een kleine goede kwaliteit Nain in Iran hebt. Het is erg duur en kan elke dag en op elk moment worden verkocht.”

Kashan
Als ik Ali vraag wat zijn favoriete tapijt is, slaat hij me terug: ”Wie is je favoriete Nederlandse schilder?” Deze vraag kan ik onmogelijk beantwoorden. Ondanks de onmogelijke vraag, zegt Ali: ”Ik ben erg gehecht aan tapijten, vooral aan de Kashan-tapijten. Het is heel standaard en eenvoudig. Je kunt het overal in Iran zien. Als ik het hoofd van Iran was, zou ik de vlag veranderen in een Kashan-tapijtontwerp, niet in deze driekleuren.”

Kaas
Tijdens mijn reizen in Iran merkte ik dat veel mensen de aanwezigheid van tapijten als het meest bekende voelden. Soms begrepen ze mijn interesse niet. Alsof je een Nederlander naar kaas vraagt. Aan het einde van ons gesprek brengt Ali me naar precies dezelfde plek omdat hij een verhaal heeft over Hollandse kaas. Ali vervolgt: ”Mijn vader was een beroemde kok in Iran. We hadden vaak Iraanse klanten van over de hele wereld. Net als ik kwamen ze terug naar Iran voor een ontmoeting. Mijn vader zou voor deze mensen koken. Ooit kwamen deze mensen uit Nederland en brachten Goudse kaas mee. Mijn taak was om de kaas te snijden, klein te maken en er dan die kleine stokjes in te doen. Je kunt je niet voorstellen dat ik de helft van de kaas at. Misschien was ik veertien. Ik zei tegen mijn vader: Papa, ik moet naar Holland.”

Een culturele brug
Door oude tapijten nieuw leven in te blazen, heeft Ali een grote verantwoordelijkheid voor de Iraanse cultuur. De kracht van deze afbeeldingen zit verborgen in de lagen. Deze niveaus zijn niet direct zichtbaar, maar je kunt ze wel voelen als je er vanaf staat. Het doel van zijn werk is een brug te slaan tussen het tapijt en de cultuur erachter.

Ali brengt de geest van Iran naar Duitsland. dat is fascinerend. En het smaakt heerlijk, de volgende keer dat ik een van deze stukken persoonlijk zie, neem ik wat Goudse kaas mee.

Lees meer over Ali en bekijk zijn werk op zijn website hier, en zie zijn portfolio hier.
Als je net zo enthousiast bent over Ali’s werk als ik, bekijk dan deze video. Het wordt gesproken in het Farsi en heeft Engelse ondertitels:

Felix van den Belt

Felix van den Belt

Geef Felix een opdracht over tapijten en hij zal ervoor gaan. Hij luistert en stelt vragen. Wat is de geschiedenis en wat maakt bepaalde tapijten uniek? Wat valt er te zeggen over het sociale leven om de tapijten heen? Felix' passie voor tapijten zet hem ertoe deze vragen als geen ander verder te ontdekken.

0 Shares
Pin
Share
Share
Tweet
Share