De pracht van de steppen

Daniel Miller beschrijft zichzelf op Facebook als een fotograaf, schrijver, ecoloog en cowboy. In de Facebook-groep genaamd ‘Ethnic Textiles Community’ plaatste Daniel een artikel met de titel ‘Splendor from the Steppes ‘. Ik interviewde hem.

Daniel: ‘Wat me aanvankelijk meer dan veertig jaar geleden vooral in tapijten en textiel interesseerde, waren de Tibetaanse varianten. In het begin had ik er weinig kennis van, maar toen ik woonde en werkte met Tibetaanse vluchtelingen in Nepal die tapijten maakten, raakte ik geïnteresseerd in Tibetaans weven, textiel en tapijten maken. Ik begon oude Tibetaanse tapijten en textiel te verzamelen en leerde er geleidelijk meer over. Mijn verzameling groeide dusdanig.’

ByvandenBelt - Daniel Miller
ByvandenBelt - Daniel Miller

Graslanden
Vijfenveertig jaar geleden reisde Daniel naar Nepal als vrijwilliger van het Amerikaanse Peace Corps, waar hij leefde met Tibetaans sprekende yakherders. Opgegroeid op een melkveebedrijf in de Verenigde Staten, maakte hij gemakkelijk contact met de mensen in de graslanden van Nepal, Bhutan, de Tibetaanse gebieden van China en Mongolië. Hij studeerde ecologie op het platteland aan de Universiteit van Montana in de Verenigde Staten en begon te werken met nomaden. Daniel had het geluk met nomaden te kunnen leven en werken en raakte steeds meer geïnteresseerd in textiel en weeftradities.

Tibetaanse tapijten
Daniel zei: ‘Wonen in Kathmandu, Nepal halverwege de jaren tachtig en begin jaren negentig, bood me de mogelijkheid om meer te leren over Tibetaanse tapijten. Ik begon ze te verzamelen. Ik begon ook te schrijven over Tibetaans textiel en vloerkleden. Enkele jaren geleden publiceerde ik in eigen beheer een boek over Tibetaanse tapijten met de titel “Auspicious Carpets: Tibetan Rugs and Textiles that are available on www.blurb.com (alle pagina’s van het boek kunnen online worden bekeken)’.

Foto’s: Daniel Miller

Felix van den Belt

Felix van den Belt

Geef Felix een opdracht over tapijten en hij zal ervoor gaan. Hij luistert en stelt vragen. Wat is de geschiedenis en wat maakt bepaalde tapijten uniek? Wat valt er te zeggen over het sociale leven om de tapijten heen? Felix' passie voor tapijten zet hem ertoe deze vragen als geen ander verder te ontdekken.

18 Shares
Pin
Share18
Share
Tweet
Share