Op Instagram kwam ik de pagina van Mohammed Elias Amiri tegen. Hij gebruikt zijn pagina, die ‘Centraal-Aziatische Textiel’ heet, om allerlei stukken uit Centraal-Azië te verkopen. Ik vroeg hem naar zijn achtergrondverhaal:

Beste Felix van den Belt,

Allereerst wil ik je bedanken voor jouw tijd en interesse in mijn collectie en dat je mij de gelegenheid geeft om je een achtergrondverhaal te geven over ons bedrijf en de verzamelobjecten die we hebben, die mijn overleden vader bijna 50 jaar geleden begon.

Zou jij jezelf omschrijven als een verzamelaar, handelaar of anderszins? Hoe zijn jouw activiteiten begonnen?

Om te beginnen zou ik zeggen dat mijn vader een verzamelaar en handelaar van oud Afghaans en Centraal-Aziatisch textiel was, en dat ben ik nu ook. Mijn overleden vader was van beroep leraar op de middelbare school, maar als onderdeel van zijn hobby was hij ook onderzoek gaan doen naar oude Afghaanse verzamelobjecten zoals textiel, tapijten, enz. Hij wist niet dat deze hobby zijn beroep zou worden. Hij zette zijn lerarenvak ‘s ochtends voort en ging’ s middags naar de winkel.

Wat is jouw meest bijzondere verhaal van een bepaald stuk textiel? Daarmee bedoel ik niet zoals in leeftijd of waarde. Ik bedoel: was er een bepaald stuk dat je van een lokale dorpsbewoner hebt gekregen? Of misschien ben je ooit naar een bepaalde locatie gereisd en heb je een oude vriend ontmoet die jou een stuk heeft verkocht?

In 1984 begon ik op mijn zesde met graad 1 op de (Istaqlal High School) die grenst aan de winkel van mijn vader. Ik ging na school naar zijn winkel.

Terwijl ik elke dag na school in de winkel was, ontwikkelde ik geleidelijk interesse om meer te leren over textiel, tapijten en antiek en bleef ik mijn vader steeds ondervragen; wat zijn ze, waar komen ze vandaan, hoeveel kosten ze, enz.

Ik herinner me dat ik op een dag, als ik me niet vergis, 10 of 11 jaar oud was, en dat vader naar buiten ging en me alleen in de winkel achterliet (Kabul was een veilige plek, het was niet zo eng als vandaag om een ​​10-jarig kind alleen in de winkel te laten). Toen kwam een ​​oude dame de winkel binnen en vroeg me waar mijn vader was. Ik vertelde haar dat hij weg was en dat hij over een paar uur terug was. Toen ik haar vroeg wat ik voor haar kon doen, zei ze: ‘Ik heb een IKAT-stuk meegenomen om te verkopen, maar ik weet niet zeker hoelang het duurt voordat je vader terugkomt.’ Vervolgens vroeg ik haar of ik het kon zien. Toen ik de IKAT zag, vond ik het erg leuk omdat het een oud mooi stuk was uit Oezbekistan of Afghaanse Oezbeekse stammen die in de noordelijke provincies van Afghanistan woonden. Ik wist hoeveel het zou kosten. Ik verzamelde mijn moed en vroeg om de prijs. De dame was een beetje geschokt om met een kind van een jaar of 10 te onderhandelen. Uiteindelijk heb ik de deal met haar gesloten voor ongeveer $ 100 en kocht ik het.

ByvandenBelt

Mijn vader liet zijn sleutels altijd bij me achter wanneer hij de winkel verliet, dus ik had toegang tot de kluis die we in de winkel hadden en betaalde de dame en ze vertrok. Ik was erg opgewonden over wat ik had gekocht, maar tegelijkertijd was ik ook bezorgd en bang voor de mogelijke negatieve reactie van mijn vader op deze deal. Toen papa later terugkwam, liet ik hem de IKAT zien en vertelde hem het hele verhaal achter deze deal en vroeg hem zijn mening.

Ik haalde opgelucht adem toen hij het begon te bewonderen en vertelde dat “het niet belangrijk is wat je hiervoor hebt betaald, het gaat erom dat je het durfde te kopen.” Dus hebben we die IKAT na een paar dagen later rond de $300 verkocht.

Ik was zo blij dat ik de eerste deal van mijn leven kraakte en er bijna 200% winst op maakte. Vader zei: ”dit is je eerste deal, het geld is van jou, houd het apart en blijf investeren in dingen waarvan je denkt dat ze het waard zijn.” Die aankoop heeft me genoeg vertrouwen gegeven dat ik sindsdien in de business zit.

Wat is de locatie van de winkel?

Mijn vader startte het bedrijf in 1970 in kippenstraat Kabul-Afghanistan tot de val van de regering van Dr.Najibullah in 1992. We migreerden naar Peshawar- Pakistan en huurden een winkel op de Shinwari-markt in de stad Peshawar en bleven daar tot 2004. In 2004 keerden we terug naar Kabul, Afghanistan met familie en heropende de winkel in kippenstraat Kabul en we zijn tot vandaag actief. Ik verloor mijn vader in 2015 nadat hij 3 jaar lang de dodelijke ziekte van kanker had bestreden.

Kun je ons wat meer achtergrondinformatie geven over deze stoffen? Waar komen de meeste van deze stoffen vandaan?

Het textiel dat we kopen en verzamelen is meestal afkomstig uit Centraal-Azië, Oezbekistan, Turkmenistan, Tadzjikistan en uit de noordelijke provincies van Afghanistan waar Oezbeekse en Turkmeense stammen leven.

Op welke kenmerken selecteer je ze?

Als het gaat om kenmerken, zijn we erg kieskeurig in onze aankopen van deze stukken, we kiezen ervoor om alleen die stukken te kopen die een verleden hebben en geliefd zijn bij onze klanten, evenals degene die ik leuk vind. Zoals je weet, zijn er verschillende dingen om te kopen en door te verkopen en geld te verdienen op de markt, maar persoonlijk koop ik liever of met andere woorden om te investeren in dingen die ik leuk vind en ik heb er een beetje kennis van en heb vraag op de verzamelaarsmarkt. Ik heb nog steeds verzamelobjecten in mijn verzameling die teruggaan tot de jaren ’90 en daarna.

Vriendelijke groeten,

Mohammad Elias Amiri

Felix van den Belt

Felix van den Belt

Geef Felix een opdracht over tapijten en hij zal ervoor gaan. Hij luistert en stelt vragen. Wat is de geschiedenis en wat maakt bepaalde tapijten uniek? Wat valt er te zeggen over het sociale leven om de tapijten heen? Felix' passie voor tapijten zet hem ertoe deze vragen als geen ander verder te ontdekken.

18 Shares
Pin
Share18
Share
Tweet
Share