Op Instagram kwam ik de pagina van Magdalena Sophie tegen. Ze gebruikt haar pagina, genaamd “Magdalena Sophie Orlande”, om allerlei soorten borduurwerk ten toon te stellen en te verkopen. Ik stelde haar een paar vragen om erachter te komen hoe artiesten zoals zij werken met digitale platforms.

-Hoe zou je jouw huidige werksituatie omschrijven? Ben je een artiest? Of een maker? En waarom? Geef je op jouw pagina aan dat het om het proces gaat?

In juli 2019 ben ik afgestudeerd in de masteropleiding Conceptual Textile Design. Sindsdien heb ik mijn masterproject verder ontwikkeld in het ontwikkelen van eigentijdse kant met materiaal experimenten. Ik zou mijn werk omschrijven als een mix van design, kunst en experimenteel onderzoek. Ik wil me niet vastleggen op één beschrijving omdat elk project een andere focus heeft en ik heb geleerd dat het helpt om aan het begin van een proces zo open mogelijk te zijn.

Feit is dat ik alles wat in mijn hoofd zit met mijn handen uitprobeer, en ik doe veel onderzoek naar traditionele technieken en vind hierdoor mijn manier van interpretatie. Dus ik ben in zekere zin ook een maker.

‘Het draait allemaal om het proces’ is als mijn persoonlijke mantra. Geen enkel project kan groeien zonder te worstelen, te heroverwegen en ideeën los te laten. Terwijl ik bij elk project worstel, herinnert deze zin me eraan.

ByvandenBelt - Magdalena Sophie Orland
ByvandenBelt - Magdalena Sophie Orland

– Sinds wanneer ben je aan het weven en ontwerpen?

Sinds 2013 ben ik handwerk en ambachten gaan studeren. Inmiddels ben ik een professionele Textielontwerper (B.A. 2017, M.A. 2019). Eerlijk gezegd hou ik niet zo van handweven. Mijn favoriete technieken zijn namelijk zeefdrukken, borduren en experimenten met allerlei materialen.

– Wat zijn de moeilijkheden om je klanten te bereiken? En maakt je graag gebruik van de digitale platforms om je handgemaakte werk te promoten en te presenteren?

Tot nu toe zijn er niet zoveel moeilijkheden. Ik heb gemerkt dat het veel helpt om mijn werk online te laten zien en dat ik veel mensen bereik wat geweldig is. Maar het ‘echte’ netwerk is ook sterk en belangrijk. Ik probeer op mijn manier te vertrouwen. Ik wil niets anders doen dan Textielontwerp en weet eigenlijk dat alles zal gebeuren wanneer het moet.

Felix van den Belt

Felix van den Belt

Geef Felix een opdracht over tapijten en hij zal ervoor gaan. Hij luistert en stelt vragen. Wat is de geschiedenis en wat maakt bepaalde tapijten uniek? Wat valt er te zeggen over het sociale leven om de tapijten heen? Felix' passie voor tapijten zet hem ertoe deze vragen als geen ander verder te ontdekken.

18 Shares
Pin
Share18
Share
Tweet
Share